Sieraden verdelen voor het overlijden

Sieraden verdelen voor het overlijden: wel of niet doen?

Regelmatig komt het voor dat ouders hun sieraden verdelen voordat zij overlijden. Dit is vaak goed bedoeld, maar helaas leidt dit soms voor onenigheid bij erfgenamen. Zo krijg het ene kind misschien iets dat meer waard is dan het anderen, waardoor dit soms tot scheve gezichten of zelf ruzie leidt. Wat zijn de rechten van de erfgenamen? En hoe voorkom je onenigheid? In dit artikel geven we handige tips en advies.

Schenking

Wanneer de sieraden aan kinderen zijn geschonken, ofwel voor het overlijden aan hen gegeven is, dan blijft vader of moeder in feite het vruchtgebruik houden als de sieraden thuis gehouden worden. Vanaf dit moment zijn kinderen wel zogenoemd bloot eigenaar. Bij overlijden eindigt het vruchtgebruik, waardoor de kinderen eigenaar worden van de betreffende sieraden. De sieraden vallen niet in de nalatenschap van moeder, waardoor een eventuele meerwaarde ook niet verrekend hoeft te worden. Dit kan natuurlijk wel als alle kinderen dat afspreken.

Wel is het belangrijk om te weten dat de schenking kort voor het overlijden is gedaan, waardoor de sieraden voor de belasting in de erfbelasting vallen. De waarde van sieraden moet dus opgeteld worden bij de erfenis, waarover ook erfbelasting betaald moet worden.

Verdeling

Een andere optie is om de sieraden voor het overlijden alvast te verdelen. Zo kan de moeder of vader zelf kiezen welke sieraden door wie geërfd worden. Vaak met als bedoeling om onenigheid te voorkomen. Bij het verdelen voor het overlijden vallen de sieraden wel in de nalatenschap. De overledene heeft eigenlijk enkel een voorkeur uitgesproken, maar niets is vastgelegd. Voor kinderen is het op deze manier verdelen van de sieraden dus een morele plicht, maar dus geen juridische. Het is belangrijk om ook als sieraden verdeeld zijn ervoor te zorgen dat elk kind evenveel waarde erft. Daarom is het belangrijk om als kinderen dit duidelijk te overleggen.

Overleg en maak afspraken

Om de sieraden eerlijk te verdelen is het van belang dat alle kinderen het eens zijn. Zonder de minderheid kan de meerderheid niet beslissen. Als het om de erfenis gaat moet het dan ook echt een gezamenlijk besluit zijn. Ben je het als erfgenaam op een bepaald moment niet eens met de andere erfgenamen, dan kan je de verdeling dus blokkeren. Heeft de overledene enkel een verdeling gemaakt, dan heeft deze toedeling juridisch gezien geen werking. Enkel als de verdeling in een testament of codicil is vastgelegd ligt de verdeling juridisch vast. Is dit niet het geval? Dan is het puur een wens. Het is belangrijk om als erfgenamen goed te overleggen en afspraken te maken over de verdeling van de sieraden en de rest van de erfenis. Je wilt natuurlijk dat er geen ruzie ontstaat over de erfenis.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *