Sieraden schoonmaken: hoe doe je dat eigenlijk?

Ieder sieraad heeft zijn eigen verhaal. Dat maakt een sieraden ook heel erg persoonlijk. Een prachtig sieraad gekocht op die mooie vakantie brengt je terug naar de plek waar je het sieraad daadwerkelijk kocht. Of het neemt je terug naar het moment dat je ten huwelijk werd gevraagd door je vriend. Aan de andere kant kan een sieraad ook een hoge emotionele waarde hebben, bijvoorbeeld een erfstuk van je oma of opa. Juist omdat sieraden vaak een grote (emotionele) waarde voor je zijn, wil je ze natuurlijk wel mooi en glanzend houden. Nu is de vraag, hoe kun je het beste zorgen voor je sieraden? 

Sieraden mooi houden

Door het volgen van enkele tips, kun je dus je sieraden al langer mooi houden. Door je sieraden niet te dragen bij bijvoorbeeld douchen en zwemmen behaal je al veel voordeel mee. Ook het dragen van sieraden tijdens het sporten is af te raden. Transpireren kan ervoor zorgen dat je sieraad verkleurd. Draag je kettingen en armbanden? Let er dan op om eerst parfum op te spuiten en daarna pas je sieraden om te doen. Niet andersom! 

Zijn je sieraden om wat voor reden dan ook toch vies geworden of glanzen ze niet meer zo mooi? Dan kan je natuurlijk ook eens je sieraden schoonmaken met een geschikte sieraden poets. Er zijn twee belangrijke aspecten waar je altijd op moet letten:  

Materiaal van de sieraden

Allereerst is het belangrijk om te kijken waar jouw sieraad van is gemaakt. Afhankelijk van de basis wordt bepaald of sieraden wel of niet snel verkleuren. Het zal je niet verbazen dat het ook averechts kan werken als je de verkeerde schoonmaakmethode kiest. Koper vergt bijvoorbeeld een andere schoonmaakmethode dan vergulde sieraden. En vergulde sieraden kunnen weer verschillende soorten ondergrond hebben, van zink tot rvs. Hier wordt dan een laagje goud of zilver aangebracht. Let dus goed op en laat je vooral informeren voordat je een schoonmaakmiddeltje kies. 

Pas op met schoonmaaktips

Internet staat er vol mee: sieraden schoonmaak tips. Ga je op zoek naar hoe je het best sieraden kan schoonmaken, dan kom je al snel bij veel verschillende websites. Mijn advies, doe eerst onderzoek, voordat je direct aan de slag gaat met de eerste tip die je ziet. Het maken van schoonmaak badjes van zout of het poetsen van zilver met tandpasta zijn ouderwetse methodes, maar zijn tegenwoordig niet meer van deze tijd. Het kan zelfs voorkomen dat deze methodes je sieraden beschadigen. 

Maar, hoe kun je dan wel veilig je sieraden reinigen? Kies een veilige sieraden allesreiniger, want dan weet je dat je sieraad goed schoon wordt zonder het materiaal beschadigd. Kwaliteit allesreiniger is geschikt voor alle metalen, geeft direct resultaat en brengt ook nog eens een beschermlaag aan. Op deze manier is je sieraad weer goed beschermd en kun je er extra lang van genieten.

Meer informatie ontvangen over sieraden schoonmaken? Bezoek de website van Coat & Shine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *