De geschiedenis van de edelstenen

De geschiedenis van de edelsteen

Edelstenen spelen al honderden jaren een rol van betekenis in ons dagelijks leven. Maar hoe zijn deze bijzondere verschijningen ontstaan? En wat betekent de edelsteen voor ons? Allereerst zoomen we in op de ontstaansgeschiedenis. Edelstenen ontstaan op drie verschillende manieren: magmatisch, sentimentair en metamorf. Een meteorietinslag wordt minder vaak besproken, maar in theorie brengt een inslag genoeg energie met zich mee om edelstenen te ‘creëren’. In dit artikel lees je meer over de ontstaansgeschiedenis van de edelstenen en bespreken we een organisatie die gespecialiseerd is in verschillende mineralen en edelstenen.

Het ontstaan van edelstenen

Edelstenen ontstaan door middel van de magmatische manier. Daarmee wordt bedoeld dat ze diep in de grond worden gevormd. Dit hele proces wordt gestart door magma dat afkoelt. Zodra de magma volledig is afgekoeld, verandert het in kristal. Deze afkoeling kan wel miljoenen jaren duren. De kristallen komen vervolgens als het ware samen en vormen gezamenlijk een groot kristal. Deze kristallen komen in aanraking met aluminium, ijzer en andere metalen en daardoor ontstaan de schitterende kleuren. De kristallen zitten gebruikelijk natuurlijk ver onder de grond, maar aardeverschuivingen zorgen ervoor dat de edelstenen naar de oppervlakte worden verplaatst.

De erosie van bergen

Het lijkt haast onmogelijk maar bergen worden steeds kleiner. Dit heeft te maken met erosie; kleine steentjes en zandkorreltjes schuren als het ware langs de bergen en dit zorgt ervoor dat de berg afbrokkelt. De afgebrokkelde stukjes komen samen met zand en water. Dit heet sediment. In de loop der jaren komt dit sediment samen met bijvoorbeeld kalk of verschillende metalen. Verschillende soorten sediment komen dan in lagen samen en dit wordt een dik geheel. Door de druk wordt het water uit de steen geperst en krijg je een mooi gelaagd uiterlijk.

De metamorfose van stenen

Een andere manier van ontstaan is door veranderingen van warmte en eventueel de druk op de steen. Door een aardeverschuiving kan een steen dieper in de aardkost terechtkomen en daar is dan ook sprake van een andere temperatuur. Verschillende soorten steen worden samen geperst en dit leidt tot een compleet nieuwe steen. Marmer is hier een bekend voorbeeld van. Wil jij graag echt in aanraking komen? Dan ben je bij Ruben Robijn aan het juiste adres. Zij hebben namelijk een uitgebreid assortiment met verschillende mineralen en edelstenen. Daarnaast kun je gemakkelijk de energetische werking en de afkomst van de edelsteen vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *