Waar komt de naam manchet vandaan?

Manchet komt uit het Frans, vrij vertaald betekent het boord aan een mouw. Naar het schijnt is het een verkleinwoord van manche wat mouw betekent. Vroeger was de manchet (kleine mouw) los van de ‘grote’ mouw. Tegenwoordig zitten alle manchetten vastgemaakt aan de mouw. Nog een ander leuk feitje. Vroeger kon je de ‘stand’ van een persoon aflezen aan de witte kleur van zijn manchetten. Had een persoon witte manchetten, dan was hij van hoge komaf. Had een persoon geen schone manchetten, dan was het een arbeider en had deze geen geld om zijn manchetten regelmatig te wassen.

Verschillende soorten manchetten

Eén van de zaken die je zeker vergelijkt als je een overhemd gaat kopen zijn de verschillende soorten manchetten. Die manchetten zijn de details die een mannenoverhemd uniek maken. De meeste overhemden hebben klassieke manchetten met twee knoopjes die je zelf kan verstellen, afhankelijk van hoeveel speling je rond de polsen wilt. Er bestaan echter nog verschillende andere soorten manchetten. Het type manchet wordt gewoonlijk bepaald door z’n vorm.

Hoe rol je de manchetten van een casual overhemd mooi op

Soms wil je beide mouwen even uit de weg hebben en dan…. Casual overhemden zijn het makkelijkst om de manchetten van op te rollen. Deze manchetten draaien gemakkelijk om zonder te kreuken en je moet ook niet veel vouwen. Je maakt eenvoudigweg de knoopjes los en draait de manchet om zodat die binnenstebuiten komt te zitten. Vouw hem nu één keer om zodat de manchet achter een laagje textiel van de mouw komt te zitten. Vervolgens stop je de hoeken van de manchet netjes mee in de vouw.  Het moet niet strak zitten want de manchet loopt niet het risico verder af te glijden.  Ook als je dunne armen hebt en deze beter wilt laten uitkomen kan je voor deze oprolmethode kiezen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *